DIVERSE ARTISTER - Juke Joint Jump – Whole Lotta Drinkin´ On The Block

whole lotta drinkin

DIVERSE ARTISTER
Juke Joint Jump – Whole Lotta Drinkin´ On The Block
Jasmine JSMCD 3172 (79 min)

Vi får här 30 låtar med tuff blues som återfanns på Jukeboxarna i södern och kanske i några fall även på klubbarna i de svarta områdena i Chicago, Detroit, Memphis, St Louis etc under sent 1940-tal fram till början av 1960-talet. Det är sådana låtar man letade efter på singlar som ung och som senare kom på olika lite obskyra samlingsplattor. Det är med andra ord inspelningar som man med några få undantag sällan hört.

Nu har Jasmine i ”modern tid” satt samman en fin samling av skitig blues som bitvis skvätter av svett, blod och tårar. Det är med ett par undantag mest s.k. down home och inte urban blues. Det är överlag inte mycket till finess här, utan här är det känsla och raka rör som gäller – take it or leave it! Men en handfull av låtarna håller även hög musikalisk kvalitet, som Sam Myers ”My love is here to stay”. Sluter man ögonen ser man hur kvinnor och män dansar omkring i en svagt belyst och ruffig juke joint i södern med stampat jordgolv en sen lördagskväll, medan det trasiga lysröret på jukeboxen blinkar i otakt till musiken.

Det är mer eller mindre kända musiker som Sam Myers, Papa Lightfoot, Little Walter, Jimmy Rogers, Earl Hooker, Eddie Taylor, Big Chenier, Sleepy John Estes, Big Joe Williams och Alex Moore som presenteras, men också många artister som bara gjorde några enstaka inspelningar och aldrig fick stå i rampljuset. Oavsett vilket så är det mest mindre kända inspelningar/versioner, ibland framförda med en liten kombo, ibland solo. En fin platta som absolut är värd att införskaffa medan vi väntar på den utlovade följeslagaren ”Throw a little boogie”.

Skriv ut